L’entorn

Gombrèn

El poble de Gombrèn forma part de la comarca del Ripollès, província de Girona. El terme municipal té una extensió de 44 km2 i el poble està a 919 m. d’altitud.

El municipi de Gombrèn està documentat des de l’any 918. De l’època feudal Gombrèn, encara conserva l’estructura, en part, dels seus carrers. La part vella del nucli conserva l’aspecte de vila fortificada, amb vells murs i un portal d’entrada, amb cases antigues i racons que recorden l’època en què era una població menestral, dedicada sobretot a la parairia (compra i preparació de la llana) i a la fabricació de flassades (cobrellits).

  • Piscina municipal
  • Pistes esportives (fútbol y basquet)
  • Parc Infantil
Gombrèn, on està la Casa d’espiritualitat i colònies Pare Coll

Castell de
Mataplana

El jaciment de Mataplana està situat enmig d’una vall i paisatge ben típics del Ripollès. Es tracta d’un indret que més enllà de l’arqueologia, té una forta vinculació amb tota la tradició popular que al llarg dels segles ha participat fonamentalment en la formació i transmissió de les diferents versions que conformen el mite del comte Arnau.

Fou bressol i centre de la Baronia de Mataplana. Cal esmentar, que alguns dels seus senyors foren importants membres en les corts reials catalanes del segle XIII, destacats guerrers i fins i tot, trobadors. Les excavacions arqueològiques entre 1986 a 1995 han permès posar al descobert en la seva totalitat un castell que d’ençà inicis del segle XV havia estat abandonat.

Informació addicional

Parc natural de les Capçaleres del Ter i el Freser

La Casa Pare Coll és Punt d'informació del Parc (Num 3).
image
Capelles i esglésies
  • Capella de Nostra Senyora de Lourdes. Situada al El Cortal. Capella de Sant Joan de Mata Temple romànic, situat de camí al Santuari de Mogrony.
  • Església de Sant Martí de Puigbó. Temple d’estil neoclàssic del segle XVIII. Situat a 1.120 metres d’altura.
  • Església de Sant Pere de Gombrèn. Guarda dos retaules barrocs de gran bellesa, el retaule de Sant Pere i el retaule del Roser.
  • Santuari de Montgrony i església de Sant Pere de Montgrony. Del segle XVII, està situat a uns 15 km de Gombrèn, al bell mig d’un penya-segat i a una altura de 1.380 metres. Ofereix servei d’hostatgeria. Més amunt, al cim de la penya del Santuari de Montgrony es troba l’església de Sant Pere de Montgrony, romànica, de finals del segle XI. Les vistes sobre el Pedraforca són extraordinàries.

Espais naturals

La Serra de Montgrony és una serra situada a cavall de les comarques del Berguedà i del Ripollès. Es caracteritza pel seu relleu abrupte que dona lloc a una gran diversitat paisatgística. La serra de Montgrony és la zona més gran d'escalada de Catalunya.
Serra de Montgrony
Cova de 74 metres de profunditat amb una sala final de 13 metres de longitud i més de 3 metres d’amplada. Diu la llegenda que aquest forat servia al Comte Arnau per anar a les coves de Ribes.
Forat de Sant Ou
Està situat a la riera de Garfull i és un dels paratges relacionats amb la llegenda del Comte Arnau.
Gorgs del Banyuts
És el primer jardí botànic de plantes medicinals del país. Recull unes 250 plantes, la majoria autòctones de Gombrèn. La finalitat del jardí és donar a conèixer la varietat de plantes de la zona i per això, s’ofereixen visites guiades i diferents activitats relacionades amb el tema.
Jardí Botànic
Fes la teva reserva

Ens posarem en contacte el més aviat possible

Accedeix amb el teu compte si ets una escola FEDAC, un mestre o membre de la congregació.
CreaEscola Quality Certificate for Education Website